Terug naar boven

Vragen van bezoekers

De term die je zocht komt niet (in deze vorm) voor in onze veelgestelde vragen. Probeer het even met minder woorden of met een synoniem.

Vind je je vraag niet terug, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe een geschikte alternatieve therapeut vinden
Hoe vind ik een geschikte behandelaar?
 • Je kan op verschillende manieren een geschikte behandelaar zoeken: In de zoekbalk kan je zoeken op gemeente, alternatieve therapievorm, klacht, doelgroep, sessietype, alternatieve therapieplaats, bereikbaarheid of taal. Je kan ook zelf een zoekwoord invoeren.
 • Vind hier tips over een goede behandelaar vinden.
 • Of lees meer info over de verschillende alternatieve therapievormen.
Hoe kies ik een behandelaar uit de lijst?
 • Bij het kiezen van een geschikte behandelaar is het raadzaam om de persoonlijke pagina van verschillende behandelaars te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de behandelaar werkt en je krijgt een ruimer idee van wie de behandelaar is. Je kan je keuze laten afhangen van de alternatieve therapievormen die de behandelaar toepast, de specialisatie die hij gevolgd heeft, de opleiding, de locatie enz.
 • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de behandelaar een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Behandelaars die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen. Voor of tijdens het eerste gesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de behandelaar gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
 • Laat je, naast deze informatie, ook leiden door je gevoel! Als de persoonlijke pagina van een behandelaar je aanspreekt, kan je steeds een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek dient om te bekijken of de behandelaar iets voor jou kan betekenen, maar ook om te voelen of het klikt. Voor een succesvolle begeleiding is het heel belangrijk dat je je goed voelt bij de behandelaar. Luister dus naar je gevoel en kies een andere behandelaar als je merkt dat het niet klikt. Je kan dit ook bespreken met de behandelaar.


Wat moet ik doen als ik geen behandelaar in mijn buurt vind?
 • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een behandelaar zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de behandelaars die het dichtst bij jou in de buurt werken.
 • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke alternatieve therapievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer behandelaars te zien.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een behandelaar te zoeken?
 • Nee, enkel behandelaars die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Maak een eerste afspraak / kennismakingsgesprek
Hoe maak ik een afspraak?
 • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke behandelaar een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info'. Zo krijgt de behandelaar jouw bericht.
 • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek / intakegesprek?
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
 • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent. Toch is het raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte behandelaar. Dit zal het verloop van de alternatieve therapie vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Het verloop van de alternatieve therapie
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
 • Dit is op voorhand moeilijk te bepalen. Het hangt af van de klacht, de ernst, de intensiteit van de sessies, je eigen behoeften, je budget,… . Je kan dit bespreken tijdens het intakegesprek.
Hoe lang duurt een sessie?
Wanneer stopt de begeleiding? Kan ik zelf de begeleiding stopzetten?
 • Als je zelf de keuze gemaakt hebt voor alternatieve therapie, kan je altijd zelf de begeleiding stoppen. Dit kan zijn omdat je voelt dat jouw doelen bereikt zijn of omdat je andere prioriteiten hebt. Ook de behandelaar kan voorstellen om af te bouwen wanneer hij ziet dat je minder alternatieve therapie nodig hebt. Ook als je het gevoel hebt dat het niet klikt tussen jou en de behandelaar of zijn alternatieve therapievorm kan je zelf de begeleiding stoppen. Het is steeds raadzaam dit te melden aan de behandelaar en hier open over te zijn.
Hoeveel kost een sessie?
 • Dit is verschillend per behandelaar. De praktische informatie staat onderaan op de persoonlijke pagina van de behandelaar. Je kan dit ook steeds vragen als je een afspraak maakt.