Terug naar boven

Holistische therapie

Zoek je een oplossing voor je klachten die verder gaat dan de klacht alleen? Loop je telkens vast en weet je niet hoe dat komt? Of wil je meer inzicht in jezelf krijgen? Een holistisch therapeut ziet lichaam en geest als één geheel en helpt je zo om jouw klachten echt grondig aan te pakken.

Vind meteen holistische therapie

Of lees meer over:
Wat is holistische therapie?
Hoe verloopt holistische therapie?
Wat is een holistische massage?
Voor welke klachten?
Tarieven en vergoeding
Holistische therapie opleiding

Wat is holistische therapie?

Holistische therapie vertrekt vanuit de visie dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en als één geheel moeten worden gezien.

Hierbij wordt uitgegaan van 5 holistische niveaus:

  • Fysiek: je lichaam
  • Emotioneel: je gevoelens
  • Mentaal: je gedachten en overtuigingen
  • Energetisch: je chakra’s en energetisch niveau
  • Spiritueel: je levensweg, zingeving en dieperliggende ervaringen

Heb je bijvoorbeeld last van nekpijn? Dan zal een holistisch therapeut de 5 niveaus onderzoeken. Waar heb je pijn? Wanneer is dit begonnen? Hoe voel je je emotioneel? Wat is jouw verhaal?

Door alle niveaus te bekijken, krijgt een holistisch therapeut een ruim zicht op je klacht. Het doel is om alle niveaus opnieuw in balans te brengen en zo de onderliggende oorzaak van je probleem aan te pakken.

Vind meteen holistische therapie bij jou in de buurt.

Hoe verloopt holistische therapie?

Een holistisch therapeut gaat ervan uit dat je in de kern al heel en compleet bent. Je hoeft dus geen betere versie van jezelf te worden. Holistische therapie focust net op jou dichter bij jezelf te brengen. Je leert jezelf echt kennen zodat je kan zijn wie je in essentie bent.

Een holistisch therapeut kan gebruikmaken van verschillende holistische therapievormen. Meestal begint de sessie met een intakegesprek. Je maakt kennis met je holistisch therapeut, bespreekt jouw wensen en klachten en leert meer over hoe de holistische therapiesessies precies zullen verlopen.

Enkele methoden die, in combinatie met gesprek, bij de holistische therapie aan bod kunnen komen, zijn:

Hoeveel sessies nodig zijn, verschilt per persoon en situatie. Sommige klachten kunnen al met één sessie enorm verbeteren. Bij chronische klachten zijn meestal meerdere sessies nodig. Samen met je holistisch therapeut overleg je wat wenselijk, nodig en haalbaar is.

Wat is een holistische massage?

Een holistische massage is een heerlijk ontspannende lichaamsmassage. Door je lichaam te masseren, krijgt ook je geest de nodige zorg en aandacht.

De massage helpt afvalstoffen verwijderen, stimuleert je bloedsomloop en verlost je van de spanningen in je lichaam. Zo barst je na de holistische massage opnieuw van de energie!

Je hele lichaam komt aan de beurt. Vaak gebruikt de massagetherapeut zijn of haar intuïtie om aan te voelen welke delen van je lichaam extra aandacht vragen. Het is dus zeker geen standaard massage. De massagetherapeut houdt ook rekening met jouw klachten of noden. Een echte massage op maat dus!

In totaal duurt een holistische massage ongeveer 1 uur.

Een holistische massage is de perfecte massage voor wie diep wil ontspannen. Door het stretchen van je spieren en gewrichten en ritmisch trekkende, drukkende of duwende bewegingen worden ook de vloeistoffen in je lichaam terug in beweging gebracht. Al je spieren worden losgemaakt en mogelijke blokkades of vastgeroeste structuren in je lichaam worden weggewerkt. Hierdoor kan de energie terug volop door je lichaam stromen en krijgt je afweersysteem een stevige boost. Door de massage ga je bovendien endorfine aanmaken waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

Voor welke klachten?

Enkele voorbeelden van klachten waarmee je bij een holistisch therapeut terechtkan, zijn:

Holistische therapie biedt ontspanning, geeft je inzichten, brengt je opnieuw in balans en pakt de oorzaak van jouw klachten aan.

Tarieven en vergoeding

Hoeveel holistische therapie kost, hangt onder andere af van de duur van de holistische therapiesessie en de gebruikte holistische therapiemethode. Gemiddeld betaal je voor een sessie van 60 minuten ongeveer €60. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijk profiel van je holistisch therapeut.

Verschillende zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt rond de vergoeding van holistische therapie. Een van de voorwaarden is dat de therapeut een goede opleiding gevolgd heeft en beschikt over de juiste medische kennis.

Indien je bij een door je zorgverzekeraar erkend holistisch therapeut gaat, kom je in aanmerking voor een volledige of gedeeltelijke vergoeding van holistische therapie. Neem voor meer informatie over de voorwaarden contact op met je zorgverzekeraar.

Holistische therapie opleiding

Wil je zelf werken als holistisch therapeut? Tijdens een opleiding holistische therapie leer je via diverse methoden om de mens in zijn geheel te benaderen, en om mensen opnieuw in balans te brengen. Neem een kijkje in het aanbod cursussen en opleidingen alternatieve therapie.